Sandra's weblog 2015

Sandra's weblog 2015

Energie!!

DiabetesPosted by sandra 03 Jul, 2015 15:26

Het valt bijna niet te omschrijven hoe het voelt om een sensor te dragen. Heel gericht op mijn diabetes gezien komt het misschien nog het dichtst bij het idee dat ik 28 jaar lang van bovenaf naar een bos heb staan kijken maar geen flauw idee heb wat er onder dat bladerdek te zien is.

De sensor heeft me van de 1 op de andere dag met beide benen op de grond gezet, midden in het bos, en nu mag ik gaan ervaren hoe het er daar uitziet. Best spectaculair hoor!!

Ik ben nu bijna precies een week verder nadat ik 'm in gebruik heb genomen en het is echt een feestje, een diabetesfeestje zonder bloed en naalden ;)

Ik heb al heel wat positieve ervaringen verzameld die ik hier graag deel, voor de onwetende lezer, voor de twijfelende diabeet, lotgenoten, als herkenning, om misschien vergoeding in de wacht te kunnen slepen en natuurlijk vooral uit enthousiasme!

Zo viel het mij binnen een paar dagen na gebruik al op dat ik me energieker ging voelen en minder stemmingswisselingen kreeg. Niet zo gek natuurlijk omdat het nu mogelijk is grote schommelingen in mijn bloedwaarde een halt toe te roepen. Ik kan elk moment van de dag testen en aan het pijltje dat bij de gemeten bloedwaarde staat kan ik beslissen wat ik ga doen. Zo voorkom ik onnodige correcties op een (dreigende) hypo/hyper waardoor ik niet, of niet te ver, doorschiet naar de volgende hypo/hyper.

De drang om mijn bloedwaarde te controleren moest ik al jarenlang elke dag een paar keer onderdrukken. Ik krijg immers niet meer dan een bepaalde hoeveelheid teststrips per kwartaal vergoed en ook al heb ik een machtiging voor meer teststrips per kwartaal zodat ik 10x per dag kan prikken, voor mij was dat nooit genoeg. Psychisch leed ik daar voor een deel dus ook onder, wat dankzij de sensor nu weg is en ik me waarschijnlijk door het opheffen van deze blokkade ook energieker voel! :)

Ik voel me daarnaast beter uitgeslapen 's morgens, ik voel me relaxter, ik voel me zekerder omdat ik weet waar ik mee bezig ben waardoor ik ook weer hoop krijg mijn bestaande complicatie (retinopathie) aan beide ogen een halt toe te kunnen roepen. Ik hoop dat deze complicatie nu stabiel blijft en andere diabetesgerelateerde complicaties het liefst helemaal uitblijven.

Maar zonder voordelen geen nadelen toch?

Behalve dat er naast mijn Pod nu nòg ‘iets’ op en in mijn lichaam zit (en heb er zelf geen last van!) kan ik er geen enkele noemen, ik denk dat dat ook iets persoonlijks is. Zo vind ik het zelf heel spannend of een eventuele huidreactie van de pleister wel/niet uitblijft waar ik wel wat foto’s van heb gezien en daar niet gelukkig van ben geworden. Ik vind het ook spannend of ik ‘m kan blijven gebruiken want hij is gewoon dúúr (elke 2 weken Eur 59,90) en ik vind het ook spannend of mijn doel om mijn Hba1C weer op pijl te krijgen en vooral te houden gaat lukken. Dat zal de tijd moeten uitwijzen natuurlijk!

Net als iedereen zit ook ik op meer nieuws over een vergoeding te wachten. Mocht dat gaan gebeuren, deels, naar inkomen maar het liefst helemaal natuurlijk, dan zou ik dat een hele grote stap voorwaarts vinden binnen de zelfmanaging van diabetes. Wanneer er van vergoeding af wordt gezien hoop ik dat er een hele duidelijke en verklaarbare reden is waarom dat niet gaat gebeuren. Al die positieve ervaringen, al die mensen die hun Hba1C naar beneden hebben gekregen dankzij deze sensor en de kwaliteit van leven die ineens veel groter is geworden zou toch al voldoende moeten zijn?

Ik ben in ieder geval een superenthousiaste, tevreden en een heppiedepeppie gebruikster van de Libre en ik hoop dat een ervaring zoals onderstaand plaatje me niet snel zal gebeuren ;)