Sandra's Weblog 2012

Sandra's Weblog 2012

Over mij:

Op 13 december 2011 ben ik met een zwangerschapsduur van 30 weken en 3 dagen met spoed bevallen van onze prachtige dochter Jade. Na een periode van intensieve zorg op de NICU in Zwolle en op de neonatologie in Enschede mocht ze op 30 januari 2012 eindelijk met ons mee naar huis. Hoe het met haar en ons gaat lees je allemaal hier op mijn weblog!

Syndroom van...

Ziekenhuis & zoPosted by sandra Thu, June 07, 2012 08:13:01

Gisteren had ik samen met Elco nogmaals een gesprek op de afdeling chirurgie over de uitslag van mijn MRI. Vorige week waren we niet helemaal tevreden naar huis gegaan na onze afspraak bij de co-assistente en wilde ik graag uitleg krijgen van de chirurg zelf.

Op de MRI was niets bijzonders te zien, niet iets wat de verklaring geeft waarom ik de afgelopen tijd zo ziek ben geweest. Het stompje van de galweg waar ooit mijn galblaas aan heeft gezeten was heel goed zichtbaar en daar mocht ik een mooie foto van maken :-)

De 2e galblaas of een restgalblaas waar tijdens eerdere onzerzoeken over werd gesproken (echo-endoscopie/bovenbuikecho/ERCP) was ontstaan door een ophoping van gal en gruis ergens in de galwegen waarop het leek alsof er zich opnieuw een galblaas had gevormd. Na de ERCP is alles leeggelopen en is dit "zakje" ook weer verdwenen.

Dit betekent niet dat alles nu achter de rug is, het gevaar van een volgende (galsteen)aanval zal altijd op de loer blijven liggen, maar kan ook voor de rest van m'n leven uit blijven. Ik heb het syndroom van ductus choledochus (syndroom van de grote galgang), kort gezegd... in mijn galwegen ontstaan galstenen ipv in een galblaas waar dit hoort te gebeuren. Galstenen onstaan gewoonlijk door het kristalliseren van stilstaand gal in de galblaas. Omdat ik geen galblaas meer heb loopt het gal die m'n lever aanmaakt rechtstreeks m'n darmen in. Op de 1 of andere manier kunnen er in mijn galwegen toch galstenen ontstaan en dit blijkt zeer zeldzaam voor te komen. Ik was in ieder geval de 2e patient met dit syndroom in de carriere van de chirurg die wij spraken.

Ernaar Googelen hebben we geprobeerd maar er is gewoonweg niets over te vinden! M'n volgende stap is binnenkort wat informatie inwinnen bij de maag-darm-leverstichting over de precieze benaming en wat ik er verder nog mee kan.